Artist impression van een herbouwd Verkeershuisje (David Harper/dudok.org)

De ingrijpende herinrichting van het Stationsgebied biedt een unieke kans om Dudoks  verloren Verkeershuis terug te laten keren op de plek waar het ooit stond. Daar zou een herbouwd Verkeershuis een tastbare verbinding zijn tussen de eigentijdse architectuur van het nieuwe Stationsgebied en het rijke verleden van Hilversum. 

Herman van Bergeijk

Toegegeven, herbouw is niet de meest voor de hand liggende optie als het om cultureel erfgoed gaat. Conservatie en restauratie staan veel hoger in het vaandel. Logisch, want er gaat niets boven het origineel. Herman van Bergeijk is architectuurhistoricus en een van de grootste Dudokexperts in Nederland. “Ik ben niet zo’n aanhanger van het herhalen van de geschiedenis en ben van mening dat Hilversum het Verkeershuisje nooit had moeten afbreken. Nu is dat geschied en een herbouw zou neerkomen op een teken van inventieve armoede. In de geest van Dudok bouwen is iets anders dan zijn werk kopiëren. Zich enten op het werk van Dudok zou beter zijn dan het klakkeloos opnieuw opbouwen wat in het verleden met veel verve en weinig reflectie is afgebroken”, schrijft Van Bergeijk in een reactie.

Restauratie is wél een breed geaccepteerd en toegepast middel om ons erfgoed toekomstbestendig te maken. Zeker als er nog resten van het oorspronkelijke werk voorhanden zijn. Maar de grens tussen restauratie en herbouw is soms moeilijk aan te geven. Niet zelden bestaan gerestaureerde gebouwen voor een groot deel uit nieuwe materialen, of oude materialen met een andere herkomst.

Huisje van Dudok’

Een mooi voorbeeld van geslaagde herbouw is het ‘Huisje van Dudok’. Dit gebouwtje stond op het terrein van de Hilversumse drafbaan, ter hoogte van de finishlijn. Het kleurrijke gebouw dateert oorspronkelijk van 1925 en is in gebruik geweest als toegangskaartenkantoor, vergaderruimte en als kantoor van de directeur van het Sportpark. Toen de drafbaan in 1998 werd gesloopt om plaats te maken voor het Europese hoofdkwartier van Nike, sneuvelde ook dit Dudok-monument. In 2000 werd het een paar honderd meter verderop exact nagebouwd, met moderne bouwmaterialen. 

Dudok Revisited

Ook het enorme project Dudok Revisited in Hilversum-Oost is een fraai en veel geprezen voorbeeld van volledige herbouw. Onder leiding van stadsarchitect Hans Ruijssenaars werden rond het jaar 2000 honderden Dudokwoningen uit de jaren 20 van de vorige eeuw gesloopt en een maat groter herbouwd, met behoud van alle beeldbepalende elementen in woning, straat en wijk. Wat er nu staat is Dudok anno nu.

Zo zou ook het Verkeershuisje een nieuw leven kunnen krijgen. Moeten krijgen, als het aan mij ligt. Hoe mooi zou het zijn als treinreizigers straks niet alleen aan de oostkant worden begroet met de 100-jaar oude politiepost van Dudok, maar ook aan de centrumkant met het in volle glorie herbouwde Verkeershuis. Aangepast aan de eisen van deze tijd, dat wel. Maar vooral als een warm welkom in de stad van Dudok.